Syrah, jak wiele innych szlachetnych szczepów, ma swoje korzenie we Francji, a dokładniej w okolicach doliny Roda. Tam, jako krzyżówka dwóch odmian, białego mondeuse blanche i czerwonego dureza, była uprawiana już w czasach rzymskich. Szczep ten jest odporny na choroby i niezwykle plenny, dlatego, żeby zrobić dobre wino z sarah, trzeba mocno ograniczać jego wydajność. Gubi także aromat i kwasowy kręgosłup, kiedy pozostawi się go za długo na krzaku. Naukowcy twierdzą, że syrah jest bogate w antocjany, mające działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, i ma ich o 40 procent więcej niż inna odmiana, z którą często występuje nad Rodanem, carignan. Rzeka Rodan, szczególnie północna część regionu wokół niej położonego, jest tradycyjnie siedliskiem najlepszych syrah. Apelacje, jak Hermitage, Crozes-Hermitage, Cote Rotie czy Kornas, dają jednoodmianowe wina o intensywnym zapachu czerwonych owoców, skóry i ściółki leśnej, prawie mięsne w charakterze, z typową nutą białego pieprzu. Takie nazwiska, jak Chave, Chapoutier, Cuilleron czy Rostaing, tworzą sławę doliny Rodanu, ale to słynne Hermitage La Chapelle 1961 od Paul Jaboulet Aine porusza serca każdego kolekcjonera na świecie. Porównywane do najlepszych win z Bordeaux, nawet do samego Chateau Latour 1961, zaliczane jest do najbardziej znanych win zeszłego stulecia. Na południu doliny Rodanu syrah stanowi obok grenache nieodłączny element mieszanek, z których najbardziej znane to Chateauneuf du Pape, ciepłe i bardzo dojrzałe, o pikantnym charakterze.

Wielki sukces syrah odniosło w Australii, gdzie dzisiaj jest zdecydowanym numerem 1 wśród czerwonych odmian. Lokalnie nazywane shiraz daje wina niezwykle owocowe, konfiturowe w stylu, z miętowym akcentem, bardzo gładkie i soczyste. Mocna budowa, którą gwarantuje ciepły klimat w połączeniu z powyższymi elementami, to drugi znany po francuskim styl syrah. Znani producenci typu Penfolds (Grange), Clarendon Hills czy Torbreck postawili australijskie wina na mapie winiarskiej świata. Nie zapominajmy jednak o całej masie mniej prestiżowych producentów robiących świetne wina z dobrą relacją ceny do jakości. Podobnie rzecz ma się w takich krajach jak Chile, Argentyna czy RPA, gdzie syrah także znalazł swoją przystań. Ciekawostką są uprawy syrah w królestwie sangiovese, czyli Toskanii, szczególnie na potrzeby tak zwanych supertoskanów z wybrzeża Bolgheri, gdzie syrah często wchodzi tam w skład mieszanek z cabernet sauvignon i merlot lub występuje w postaci jednoodmianowej.

Syrah jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, zarówno w Kalifornii, jak i w stanie Waszyngton. Wina z tych obszarów można śmiało umieścić między australijskimi i francuskimi, stanowią bowiem stylistyczny melanż obydwu modeli. Amerykanie mają nawet swoją Rhone Ranwers, organizację non profit zajmującą się promocją win wytwarzanych z odmian pochodzących z Rodanu, na których czele stoi oczywiście syrah.

Shiraz, szczególnie ten produkowany w Australii, wyróżnia jeszcze jedna rzecz, mianowicie zakrętka butelki zamiast korka, i dotyczy również bardzo drogich win. Tak zwany screwcup używany jest przez wielu producentów na całym świecie i nie chodzi tu o niską cenę opakowania, ale o jakość wina. Tego rodzaju zamknięcie jest droższe od pośledniej jakości korka i zabezpiecza wino przed częstą wadą, która może powstawać w czasie źle wykonanego procesu produkcji korka naturalnego.

Opisany tu szczep pasuje do potraw grillowanych, dań o bardzo bogatej strukturze i dziczyzny, nie należy go natomiast podawać do większości ryb, a także do bardzo ostrych, pikantnych lub kwaśnych dań, ze względu na dużą zawartość alkoholu w winie, co spotęgują te składniki. Do degustacji potrzebny jest wysoki kieliszek lekko zwężający się ku górze, najlepiej Riedel z serii Veritas Shiraz.