RÓŻOWO W KIELISZKU
Jak na lato przystało, zajmiemy się tematem win różowych. Przez wielu traktowane jako wina gorszej kategorii wszędzie święcą dzisiaj triumfy. Od Nowego Jorku przez Paryż i Berlin aż po całą Skandynawię, gdzie, można śmiało powiedzieć, osiągnęły szczyt popularności. Wina różowe są trochę jak kameleon, zmieniają się w zależności od regionu skąd pochodzą, tradycji i stylu winifikacji. Te lekkie i delikatne są idealnym aperitifem na przyjęcia w ogrodzie czy mocno schłodzone na plaży czy jachcie. Pełniejsze, bardziej wytrawne podamy do najróżniejszych dań, od ryb przez drób aż po lżejsze mięsa. W Polsce nie mogą się przebić tak, jak to zrobiły w innych krajach Europy, choć są synonimem lata i beztrosko spędzanego czasu. Do różowego boju więc, trzeba o nich pisać!
Dzisiaj praktycznie każdy region winiarski wytwarza różowe wina. Historycznie istniało wiele metod ich produkcji, ale n dzisiaj dwie z nich są w powszechnym użyciu. Pierwsza i najważniejsza polega na krótkiej maceracji moszczu ze skórkami, trwającej od kilku do kilkunastu godzin, podczas której barwniki ze skórek czerwonych odmian przechodzą do soku. Wariacją tej metody jest wyciśnięcie soku z bardzo ciemnych i bogatych w kolor winogron i całkowity brak maceracji, otrzymujemy wtedy prawie całkiem białe wina z lekką różową poświatą, znane we Francji jako vin gris lub bardzo popularne, półwytrawne wersje w Stanach Zjednoczonych blush wines. Te ostatnie zawierają zwykle sporo cukru i przez miłośników wytrawnych win są raczej unikane.
Drugą metodą, stosowaną przeważnie przez producentów tanich i popularnych win, jest mieszanie białych z czerwonymi. Jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich świata, który wytwarza sporą część swoich win różowych tym sposobem, jest Szampania, taki wyjątek potwierdzający regułę. Dzisiaj, niezależnie od metody i wbrew opiniom klientów niezbyt poważających kategorię rose, przeważająca większość jakościowych win jest wytrawna, dająca nam niezwykłą świeżość i energię.
Oczywistym kierunkiem dla miłośników rose jest Prowansja, gdzie znajdziemy całą gamę win często w zabawnych, przykuwających uwagę butelkach. Rose stanowi 90 proc. produkcji w trzech apelacjach: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence i Coteaux Varois en Provence. Oznaczenie regionalne jest wyznacznikiem pewnego poziomu, wybieramy wina w zależności od stylu, kierując się zwykle kombinacją koloru i ceny. Można tu znaleźć zarówno dobrej jakości wina od mniej znanych producentów, jak i kultowe butelki wypromowane na salonach Paryża i Nowego Jorku. Dla ciekawskich warto wspomnieć o użytych odmianach, które są szeroko uprawiane w całej południowej Francji, są to: cinsault, grenache, mourvèdre, syrah i autochtoniczny tibouren.
Obok lekkich i zwiewnych wersji, które wytwarza praktycznie cały świat winiarski, możemy znaleźć także butelki o niesamowitym potencjale dojrzewania. Kiedy piszę te słowa, mam przed oczami hiszpańską Vina Tondonia Rose Gran Reserva, której bieżący rocznik na rynku to 2011! Wino produkowane w liczbie tylko 20 tysięcy butelek (do nas trafiło zaledwie 36 sztuk!) dojrzewało w beczkach przez cztery lata i niefiltrowane trafiło do butelek. Wina są superwytrawne, w kolorze łupiny cebuli, niezwykle długie i skoncentrowane. Według mnie, mimo że zalicza się je do kategorii rose, stoją obok niej, będąc klasą samą dla siebie.
Pisząc o rose, nie możemy zapomnieć o szampanach, których sprzedaż dynamicznie rośnie i zbliża się do 20 proc. całego eksportu Szampanii. Nie jest to żadna nowość, różowe szampany były już pijane w XVIII wieku, ale teraz przeżywają prawdziwy rozkwit. Produkowane są w wersjach zarówno podstawowych, jak i w formie specjalnych, rocznikowych cuvee, będących prawdziwymi winnymi perełkami. W restauracjach niezwykle użyteczne, idealnie łączą się z mięsnymi daniami. Warto tu wspomnieć o słynnym stereotypie szampan i truskawki, który z punktu widzenia doboru win do potraw jest całkowitą pomyłką. Jednym słowem, im słodsze truskawki, tym gorzej wypadnie bardzo wytrawny szampan.
Kategoria win różowych jest obecna oczywiście także w ofercie win biodynamicznych i naturalnych. Chciałbym skupić się tu na winach Pet Nat, występujących zarówno w wersji białej, jak i różowej. Pet Nat to skrót od nazwy starej metody produkcji win musujących pétillant naturele, co po francusku oznacza „naturalnie musujące”, i tym właśnie jest! Te lekkie wino zyskało ostatnio więcej uwagi, dzięki rosnącej popularności ruchu naturalno-organicznego, ale pamiętajmy, że ludzie popijają je od wieków. Metoda ta, zwana także ancestralne, jest najstarszą wersją produkcji wina musującego wywodzącą się z Francji i polega na butelkowaniu przed zakończeniem pierwszej fermentacji, co pozwala na dokończenie procesu w butelce (w przeciwieństwie do metody szampańskiej, która rozpoczyna drugą fermentację w butelce po zakończeniu pierwszej). Otrzymane wina mają zdecydowanie mniej bąbelków niż szampan i są niefiltrowane, nawet mętne od osadu powstającego podczas fermentacji.
Zachęcam gorąco do próbowania win różowych i mam nadzieję, że powyższe opisy zachęcą Państwa do degustacji, szczególnie w czasie wakacyjnych wypraw!
Specjalnie dla czytelników „High Living” przygotowałem wybór kilku win rose dostępnych w Wine Taste. Proszę o wiadomość e-mail o treści ROSE na adres biuro@wtaste.pl, skontaktuję się z Państwem w celu realizacji zamówienia. Możecie je również Państwo odebrać osobiście w salonach Wine Taste: Cosmopolitan przy ulicy Twardej 4 w Warszawie i Garnizon przy ulicy Stachury 6 w Gdańsku.
Rizzardi Keya Bardolino Chiaretto 2019 Włochy 46 PLN 40 PLN
Firma Guerrieri Rizzardi powstała w wyniku połączenia sił dwóch starych winiarskich rodów z Veneto: hrabiów Guerrieri z Bardolino i hrabiów Rizzardi wytwarzających wina w regionie Valpolicella. Winogrona na ich rose pochodzą z okolic Bardolino, ze wzgórz po wschodniej stronie jeziora Garda; nie ma lepszej rekomendacji na letnie rose! Wino o pięknej różowej barwie i zapachu poziomek i malin z nutami dzikich ziół. W ustach lekkie, orzeźwiające, o mocnym smaku owocowym. Czyste, lekko pikantne na finiszu.
Domaine Houchart Sainte Victoire Cotes de Provence 2020 Francja 60 PLN 52 PLN
Posiadłość z 1890 roku, pamiętająca czasy rzymskie, położona jest u podnóża góry Sainte Victoire, 15 km od Aix en Provence. Winnica korzysta z wyjątkowego nasłonecznienia i klimatu o lekko kontynentalnym charakterze, chronionego od południa przed wpływami morskimi przez góry Aurélien i masyw Sainte-Baume, a działanie słynnego mistralu oczyszcza winnicę. Wino pachnie truskawką i czerwoną porzeczką, w ustach mamy aromaty letnich kwiatów, melona, brzoskwini i pomarańczy oraz wyraźny, mineralny i zarazem odświeżający posmak.
Whispering Angel Cotes de Provence 2020 Francja 120 PLN 110 PLN
Słynne różowe wino z Prowansji, które zawdzięcza swoją sławę energetycznemu właścicielowi Sachy Lichine, który od 2006 roku realizuje swoją wizję stworzenia najlepszego różowego wina na świecie. Udało mu się to bezdyskusyjnie, Whispering Angel to dziś światowy punkt odniesienia dla prowansalskiego wina różowego. Ma charakterystyczny bladoróżowy kolor, w smaku jest wytrawne, pełne i bogate, niezwykle krągłe i eleganckie. W tłumaczeniu Szepczący Anioł, najlepiej obrazuje go słynne już powiedzenie Sachy: „W Dolinie Esclans szepczą anioły. Jeśli napijesz się tego wina, możesz je usłyszeć… Jeśli nas odwiedzisz, możesz je zobaczyć”.
Champagne Bollinger Rose NV Francja 375 PLN 330 PLN
Bollinger Rose jest kompozycją winogron z 85 proc. winnic Grand i Premier Cru, 62 proc. Pinot Noir, 24 proc. Chardonnay, 14 proc. Meunier, dojrzewane jest przez cztery lata na osadzie. W kolorze mamy połączenie głębi czerwonego wina z odcieniami brązu. Pachnie czerwonymi owocami: porzeczką, wiśnią i truskawką, usta to doskonała kompozycja struktury, długości i żywotności, z taninowym finiszem dzięki połączeniu z czerwonym winem.
Pittnauer Pitt Nat Rose 2019 Austria 95 PLN 84 PLN
Różowy pet-nat (wino musujące produkowane metodą pradawną) od Gerharda i Brigitte Pittnauer oparty jest na szczepie blaufrankisch. Żywe, wyraziste, lecz eleganckie i soczyste wino oferujące aromaty owocu granatu, czerwonych porzeczek i poziomek. Uwielbiane za równowagę, pijalność i bezpretensjonalność.