Jaki temat wybrać dla czytelników „High Living”  do pierwszego wydania po wakacjach? Bardzo mnie korci, żeby było coś „high for living” i mam ku temu powód. Kiedy będą Państwo otwierać pachnący farbą drukarską magazyn, ja będę w odwiedzinach w Château Haut-Brion, jedynej spoza Medoc posiadłości Premier Grand Cru Classe.

Na początek cofnijmy się kilka wieków. Historia Bordeaux od dawna związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich farmerów, już od XVII wieku winnice stanowiły inwestycję kapitałową. Od 1152 roku aż do połowy XIV wieku, do bitwy pod Castillon, ziemie te były pod panowaniem Anglików. Rozwijając handel w portach Bordeaux i Libourne, przyczynili się do rozpowszechnienia miejscowych win na międzynarodowych rynkach. Żaden inny region na świecie nie miał takiego startu, a wszystko to dzięki małżeństwu Henryka II z Eleonorą Akwitańską. Popularność win Bordeaux po powrocie regionu w ręce francuskie nie słabła, bo handlową pałeczkę przejęli sami Francuzi oraz przywiedzeni obietnicą zysków Holendrzy, Niemcy i Irlandczycy. Do dziś możemy znaleźć wielu negociantów, których początki sięgają tamtych czasów, wymieniając choćby nazwiska Lawton, Casteja, Cruse czy Borie.

Obszarem, który już w tamtych czasach słynął z najlepszych win, jest Graves. Obok Saint-Emilion był jednym z pierwszych, gdzie powstawały masowo winnice, dużo wcześniej niż sławne zamki w Margaux, Pauillac czy Saint-Julien. Jego reputacja sięga XII wieku, kiedy wina stamtąd były szeroko eksportowane na rynek angielski. Nazwa pochodzi od słowa „gravel” i oznacza najlepsze, żwirowe ziemie pod uprawę winorośli, bogate w piasek i glinę. Położony jest na południowy wschód od Bordeaux, a część winnic znajduje się dzisiaj w granicach miasta. Rozwój miasta spowodował w latach 70. spadek liczby winnic,   ich właściciele sprzedawali je bowiem pod zabudowę. W tym czasie areał upraw w północnym Graves, gdzie znajdują się najlepsze winnice, spadł z 5000 pod koniec XIX wieku do zaledwie 500 hektarów. Dzięki pasji i pracy wizjonerów, jak Andre Lurton, region powrócił do świetności. Północne serce regionu w 1987 r. dostało własną apelację o nazwie Pessac-Léognan, która obowiązuje do dzisiaj i skupia najsłynniejszych producentów.

Jeśli o sławie mowa, możemy miękko przejść do tytułowego Château Haut Brion, najstarszej, nieprzerwanie działającej winiarni w Bordeaux. Pierwsze dokumenty o tym, że wino z przyszłych winnic Haut Brion było produkowane corocznie, pochodzą z 1521 r., kiedy to posiadłość znana była jako Aubrion. 10 kwietnia 1663 Samuel Pepys, słynny pamiętnikarz i krytyk winiarski, napisał po degustacji: „Piłem tam rodzaj francuskiego wina zwanego Ho-Bryan, które ma dobry i najbardziej szczególny smak, z jakim nigdy się nie spotkałem”. W ten sposób Château Haut Brion weszło do historii jako pierwsze na świecie wino profesjonalnie recenzowane. Nowa era rozwoju château rozpoczęła się w 1935 roku, wraz z przejęciem go przez milionera z Nowego Jorku Clarence’a Dillona. W 1967 roku jego wnuczka Joan Dillon poślubiła księcia Karola Luksemburskiego, bezpośredniego potomka Henryka IV, i w 1975 roku przejęła kontrolę nad zarządzaniem Château Haut Brion.

Ciągłość rodu trwa do dziś, jako że prince Robert de Luxemburg przejął zarządzanie Domaine Clarence Dillon i Château Haut Brion w 2008 roku. Miałem przyjemność gościć księcia w Polsce w 2011 roku. Wspólnie z Jean Philippem Delmasem, mistrzem piwnic, uczestniczył w zorganizowanej przeze mnie degustacji i kolacji z ich winami. Książę i jego świta zadedykowali mi menu ze słynnej, nieistniejącej już restauracji Michela Morana „Bistro de Paris”. Załączam je ku pamięci.

Specjalnie dla czytelników „High Living” przygotowałem zestaw kilku win z Clarence Dillon, uzupełniony o inne wina z Pessac-Léognan. Proszę o wiadomość e-mail o treści HAUT BRION na adres biuro@wtaste.pl, skontaktuję się z Państwem w celu realizacji zamówienia. Możecie je również Państwo odebrać osobiście w salonach Wine Taste: Cosmopolitan przy ulicy Twardej 4 w Warszawie i Garnizon przy ulicy Stachury 6 w Gdańsku.

Zapraszam również na indywidualne konsultacje w zakresie piwnic na wino, przechowywania i budowy kolekcji win oraz audytu istniejących zbiorów. Zainteresowanych proszę o bezpośredni kontakt pod numerem +48506012040 lub email: kamecki@wtaste.pl.