Miłośnicy wina kojarzą Dolinę Rodanu przede wszystkim z Chateauneuf du Pape, ale dzisiaj chciałbym przybliżyć jej północną część wraz z doskonałymi winami białymi, które tam powstają. Northern Rhone to zaledwie 2836 hektarów pomiędzy Ampuis na północy (blisko Lyonu) i Valence, 90 kilometrów na południe. Dla określenia skali cały północny region jest mniejszy tylko od jednej wspomnianej apelacji Chateauneuf du Pape i wytwarza zaledwie 5 procent wszystkich win Doliny Rodanu.

Jest to trudny obszar do uprawy, winnice położone są na niezwykle stromych zboczach schodzących do rzeki. Wspaniała ekspozycja do słońca, różnice temperatury między dniem a nocą oraz suchy wiatr z północy o nazwie La Bise pozwalają winogronom dojrzewać w optymalnych warunkach. Trudna praca na zboczach i mała produkcja przy dużym popycie powodują, że miejscowe wina nie należą do najtańszych.

Z białych odmian do uprawy dopuszczone są tylko trzy szczepy: marsanne, rousanne i viognier, na którym chcielibyśmy się dzisiaj skupić. Viognier to jedna z najbardziej aromatycznych białych odmian, dająca solidne wina o bardzo miękkim, owocowym charakterze, co sprawia, że wydają się mniej wytrawne od win z innych białych szczepów. Najczęstsze aromaty win z tej odmiany to morela, dojrzałe brzoskwinie, miód i muszkat.

Ciekawostką na temat viognier jest to, że dosyć niedawno jej uprawy prawie zniknęły z powierzchni ziemi, na rzecz łatwiejszych w uprawie i komercyjnie bardziej popularnych winogron. W latach 80. słynna autorka książek o winach i winorośli Jancis Robinson zidentyfikowała tylko 32 hektary upraw na całym świecie, z czego 23 hektary w najsłynniejszej apelacji Doliny Rodanu, produkującej tylko wina z viognier o nazwie Condrieu.

Dzięki wpływom klimatu kontynentalnego i granitowej glebie miejscowe wina są pełne i bogate, większość jest wytrawna, choć przed degustacją mocno perfumowany, owocowy zapach sugeruje, że wino może być słodkie. Cechą, którą bardzo lubi duża grupa odbiorców w Polsce, jest niska kwasowość tych win, niezwykle ważna szczególnie dla początkujących amatorów wytrawnych win. Co miłe dla niektórych klientów, jest zmorą dla producentów, bo w gorących latach niska kwasowość szczepu nie pozwala na zrobienie wyważonego, świeżego wina, zamiast tego wychodzą bardzo miodowe, ale zwiotczałe trunki. Dlatego też dobre viognier ma swoją cenę, nie wszędzie i we wszystkich rocznikach wychodzą porządne wina, można śmiało powiedzieć, że tanie wino z tej odmiany zawsze smakuje jak tanie wino.

Najbardziej znanym winem z viognier jest Château-Grillet, znajdująca się we wspomnianym Condrieu, ale posiadające swoją własną apelację, Appellation Château-Grillet Contrôlée o powierzchni 3,8 hektara, której właścicielem jest francuski multimilioner François Pinault. Wine Taste został zaproszony do reprezentowania marki w Polsce i otrzymuje tylko kilka skrzynek bezpośrednio z Château-Grillet. Inni sławni producenci to Guigal, Rene Rostaing, Georges Vernay, Delas Freres, Chapoutier, Alain Paret, Andre Perret, Yves Cuilleron, Michel Ogier i Tardieu Laurent.

Yves Cuilleron jest także wspólnikiem w Les Vins de Vienne, gdzie z przyjaciółmi, Pierre Gaillardem i Francois Villardem, jednymi z najlepszych winiarzy w pobliskim Cote Rotie, robią wspaniałe wina w różnych częściach Doliny Rodanu. Ich specjalizacją jest jednak północ, a w uprawie i winifikacji viognier osiągnęli prawdziwe mistrzostwo.