Cabernet sauvignon jest bez wątpienia jedną z najszlachetniejszych czerwonych odmian, znaną z najlepszych i najbardziej pożądanych win świata. Trzeba podkreślić jedną z cech, dzięki której jest tak popularny, zdolność do podróżowania. Przewożony przez podróżników ze swojej kolebki Francji na inne kontynenty  wszędzie znalazł dobre siedliska do rozwoju, jednocześnie zachowując swoje charakterystyczne cechy, łatwe do rozpoznania aromaty czarnej porzeczki i zielonej papryki. To nie one jednak wyróżniają tą odmianę, ale potężna koncentracja tanin, koloru i innych czynników aromatycznych. Umożliwiają one najlepszym cabernetom długie dojrzewanie w beczkach dębowych i później rozwój w butelce.

Wspaniała krzyżówka

Cabernet sauvignon jest krzyżówką pochodzącego z Włoch cabernet franc i lokalnej  białej odmiany z Bordeaux sauvignon blanc. Wina, które z niego powstają, zawdzięczają swoją moc i koncentrację małym jagodom o grubej skórce z dużą zawartością pestek. Z tych ostatnich pochodzi tanina, ze skórek – intensywność koloru.

Cabernet sauvignon uprawiany jest w każdym zakątku świata, ale wielką sławę zawdzięcza regionowi Bordeaux, szczególnie lewemu brzegowi Gironde. W takich apelacjach jak Pauillac, Margaux, St.Estephe czy St.Julien powstają od wieków wyjątkowe wina. O potencjale regionu nie świadczą pojedyncze zamki czy posiadłości, ale duża ilość win wysokiej jakości. Żaden inny region na świecie nie produkuje tyle znakomitych win, do czego walnie przyczynia się nasz cabernet. W Bordeaux rzadko występuje on w czystej postaci, przeważnie jest mieszany z merlot, cabernet franc i petit verdot. Przykłady dobrych cabernet można znaleźć w całej południowej Francji, ale Bordeaux w większości przypadków przewyższa je klasą, jakością i złożonością swoich win. Francuzi na etykietach swoich słynnych chateaux nie piszą nazwy tego szczepu, musimy niejako to wiedzieć, znając swoje ulubione wina.

Siła Ameryki

W USA jest odwrotnie z winami z Kalifornii z dolin Napa Valley i Sonoma. Tam z łatwością znajdziemy napis Cabernet Sauvignon na etykiecie, ale tu uwaga. Nawet jeśli kupujemy jednoszczepowe wino z Cabernet Sauvignon, to warto pamiętać, że według tamtejszego prawa winiarskiego ma go być minimalnie 75 proc. Resztę może stanowić mieszanka innych odmian. W Europie poziom minimalny przy oznaczeniu jednego szczepu to 85 proc. Kalifornia jest dzisiaj porównywalna, jeśli chodzi o areał upraw, do Bordeaux, a wina z cabernet sauvignon mają tam swój własny styl i charakter. Przełomowym momentem dla pokazania światu, jaki ten stan ma potencjał, był konkurs w Paryżu w 1976 roku, gdy podczas prowadzonej przez francuskich ekspertów degustacji w ciemno cabernet sauvignon z Stag’s Leap Wine Cellars z rocznika 1973 pokonał klasyczne wina bordoskie z winiarni Château Mouton Rothschild, Château Montrose, Château Haut-Brion i Château Léoville-Las Cases.

Cabernet jest uprawiany na całym świecie, od Włoch przez Hiszpanię aż po Bułgarię i Rumunię. Jednym z najbardziej zaskakujących miejsc, gdzie zawitał ten szczep, jest Liban i wina rodziny Hochar z Chateau Musar. Łączone z odmianą grenache i cinsault dają wina eteryczne, eleganckie i długowieczne.

Uważać na menu

Wina z cabernet sauvignon doskonale komponują się z czerwonym mięsem, a im starsze wino tym bardziej krwiste mięso powinniśmy podawać. Aromaty grillowania, pieczenia i wędzenia, dania tłustsze, a także czarny pieprz, zioła i grzyby to idealne elementy dla tego szczepu. Unikajmy natomiast składników bardzo pikantnych. Powodują, że garbniki i tanina z wina stają się nieznośne. Sery i mocny, treściwy cabernet to jeden ze stereotypów, który można zastosować niezwykle wybiórczo. Spróbujcie Państwo aromatycznych, pełnych w smaku serów z dojrzewającą, płukaną skórką, na przykład Munster z Alzacji czy Epoisses z Burgundii, i przekonajcie się, jak bardzo nie pasuje ten zestaw. Połączmy cabernet z dojrzałą Goudą lub polskim Bursztynem i osiągniemy pełną harmonię.

Specjalnie dla czytelników „High Living” przygotowałem selekcję kilku win z odmiany cabernet sauvignon, proszę o wiadomość e-mail o treści CABERNET na adres biuro@wtaste.pl, skontaktuję się z Państwem w celu realizacji zamówienia. Możecie je również Państwo odebrać osobiście i poznać całą ofertę win i alkoholi w salonach Wine Taste w Cosmopolitanie przy ulicy Twardej 4 w Warszawie, w gdańskim Garnizonie przy ulicy Stachury 6 i wkrótce w Pierwszej Dzielnicy przy Góreckiego 13 w Katowicach.